Just allà on les acaben les darreres estribacions de la Costa Brava, entre Portbou i Cerbere, comença una petita franja d’uns 20km d’extensió que, amb el nom de Costa Vermella, agrupa quatre municipis del sud-est del Roselló. Els quatre municipis de la costa vermella, tenen tots el seu caràcter molt ben definit, i entre cada població, envoltats d’una ingent quantitat d’hectàrees de vinya, hi trobem racons amb molt d’atractiu.

Colliure és un dels pobles amb més encant del Mediterrani occidents, i amb una gran connexio amb les arts, tant per la seva connexió amb el naixement del fauvisme (va ser una de les poblacions preferides per Picasso, Bracque, Matisse, Derain i d’altres pintors), com per ser l’indret on es troba enterrat Antonio Machado, el cèlebre poeta manxec La població té dos ports, platges, i uns típics carrers amb un gran ambient d’artistes, tallers artesans i pintors, atrets per la lluminositat del paisatge mediterrani. Tambè es de visita obligada la capella de Sant Vincent. Situada sobre un penyal de roques enfosquides per l’efecte de l’aigua de mar, aquest monument gaudeix d’una de les millors panoràmiques sobre Cotlliure.

Portvendres és un port amb un gran llegat històric per la importància estratègica que ha va tenir el seu port des de l’època dels grecs. Segurament, després de Colliure, és el poble més bonic de la costa roja. Descobert pels grecs, anomenat Portus Veneris -port de Venus- pels romans, va ser un dels ports més importants des del segle XIII i va esdevenir un port comercial francès estratègic per les seves relació amb l’Àfrica durant el segle XIX També és interessant visitar el el port i el millor moment per fer-ho és ben aviat al matí ja que hi podeu trobar els pescadors venen el seu gènere recent pescat a la cantonada del moll de Pierre Forgas.

A uns 5 quilòmetres de Portvendres hi trobem un altre dels grans atractius de la costa vermella: la badia de Paulilles adossada a peu de la muntanya. Les vinyes i la vegetació mediterrània baixen fins al mar a les tres platges de la badia, altrament dominades per un sòl de caire rocós. A més de gaudir de les seves platges, dels voltants i dels fons marins, es poden visitar diversos edificis restaurats d’una antiga fàbrica de dinamita que va ser tot un referent i on s’hi van produïr, entre altres, els materials per la creació del canal de Panamà. Tambe teniu l’opció de descobrir aquests paisatges únics en vaixell, ja que cada dia, dos turístics permeten fan una ruta per aquest indret: un surt del port de Cotlliure i l’altre de Portvendres.

Banyuls-sur-mer és el port des terroirs, altrament dit, port del terrer, per les vinyes que l’envolten i que donen vida al vi dolç de Banyuls, conegut com un dels millors del món. El centre neuràlgic de Banyuls es troba al voltant del passeig marítim, la localitat abraça el mar en una petita badia en forma de ferradura on es troba la platja i el port esportiu. Tambe hi trobem l’església romànica de la Rectoire. Els seus camins, inclòs el de l’litoral i el del “balcó de la costa roja” que passa per La Saleta són molt renombrats entre els excursionistes.

I Cerbère, destaca per ser el comú francès continental més meridional, en territori fronterer, a la banda de Portbou. Segurament és el poble amb menys encant dels quatre, pero sí que cal destacar que el 5 i poc kilometre que la separen de Banyuls són els que conformen l’espai natural protegit que és la primera reserva natural marina de França. 540 hectàrees de mar que són la llar de més de 1400 espècies animals i vegetals.