PARC NACIONAL D’AIGÜESTORTES

Fer una escapada a la Vall de Boi a finals d’estiu i just abans que começin a arribar els primers freds i nevades, és una experiència molt recomanable. Els contrastos paisatgístics, ferèstecs i rebosants de vida es combinen amb algunes de les mostres més rellevants i espectaculars de l’arquitectura romànica

 
Dins el Pirineu de Lleida, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (l’únic Parc Nacional de Catalunya) s’estén per les comarques de Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l’Alta Ribagorça i la Vall d’Aran . Es tracta d’una immensa extensió de natura amb una superfície de gairebé 40.000 hectàrees, de les quals més de 15.000 corresponen al parc pròpiament dit mentre que la resta pertanyen una zona circundant que ho protegeix .D’entre tots els itineraris degudament senyalitzats sobresurt el conegut com «Carros de Foc», que proposa creuar el parc nacional practicant el trekking i passant pels nou refugis de la zona. També es pot fer la ruta en BTT, per la zona perifèrica de parc, coneguda amb el nom de «Pedals de Foc». La ruta té un total de 220 km i uns 11.000 m de desnivell acumulat, amb una majoria depista forestal i la resta de carreteres i camins semi-asfaltats. La ruta passa per pobles gairebé abandonats i llocs espectaculars de les comarques veïnes.
 
L’accés a el parc pot efectuar-se per la N-260 fins a arribar a Sort, on prendrem la C-13 fins a la desviació d’Espot. A partir d’aquest punt és obligat deixar el vehicle i seguir a peu o amb bicicleta, ja que és zona natural protegida. S’hi pot arribar també des de la Vall de Boí (comarca de l’Alta Ribagorça) .Aigüestortes és únic per la majestuositat dels seus paisatges i per la riquesa de la flora i fauna que acull, ja que el parc està sembrat d’avets centenaris i boscos de pi negre, i  amb més de 200 llacs de muntanya.
L’esplanada d’Aigüestortes és una zona totalment plana, de boscos, prats i aigua, on trobem un itinerari circular de passarel·les de fusta, adaptades per a cadires de rodes i per a persones amb diversitat funcional. És un itinerari de dificultat tirant a  baixa però de gran bellesa, ideal per fer amb nens. Pels que prefereixen caminar una mica més, un itinerari senzill és continuar fins a l’estany Llong a 2000 metres d’altitud. El recorregut és pràcticament pla menys l’últim tram abans d’arribar a el refugi i a l’estany. A partir d’aquí, els camins pugen fins a l’estany Redó o al Portarró d’Espot, gran coll de pas natural cap a la vall d’Espot i l’estany de Sant Maurici.
 

Cavallers és un paratge amb un paisatge més rocós, abrupte, on els camins discorren entre roques de granit i on trobareu les quatre cims de més de 3.000 metres de la Vall de Boí. És el paradís dels amants de l’escalada en roca i en gel, ja que compta amb nombroses vies de diferents dificultats. És la vall de els tres mil, on els Pirineus toquen el cel! Com arribar? Per la carretera L-500, direcció Caldes de Boí. Un cop passat Caldes, s’entra en una carretera més estreta, de gairebé 4 km asfaltada, per on s’ha de circular amb compte. S’arriba just fins a un dels pàrquings situats sota el emblase de Cavallers. Es important que tingueu present que hi ha una restricció de pas, per als vehicles de més de 2 metres d’ample, a partir de l’pàrquing exterior de Caldes de Boí. És a dir, autocaravanes i vehicles de més de 2 metres han estacionar en aquest párquing.

 

L’ART ROMÀNIC A LA VALL DE BOÍ

 
El Romànic de la Vall de Boí és excepcional per la concentració en un espai reduit d’un nom tan elevat d’esglésies d’un mateix estil arquitectònic. Aquestes esglésies i ermites s’han conservat al llarg del temps gràcies al dificil accès a la vall que facilitava un cert aïllament fins ben entrat el segle passat
La visita a Parc Nacional d’Aigüestortes pot completar amb un recorregut per una de les mostres d’art in situ per excel·lència de Catalunya: l’art romànic. El Pirineu lleidatà està ple d’esglésies romàniques, algunes de les quals encara conserven en el seu interior les pintures originals. El conjunt de les nou esglésies romàniques de la Vall de Boí, a la comarca de l’Alta Ribagorça, és el seu màxim exponent des de la seva declaració en l’any 2000 per part de la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat.
Es tracta de les esglésies de l’Assumpció de Cóll, Santa Maria de Cardet, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat i Sant Quirc de Durro, Santa Eulàlia d’Erill-la-Vall, Sant Joan de Boí i Sant Climent i Santa Maria de Taüll , un recorregut de 20 quilòmetres en què es pot gaudir també d’uns pobles d’arquitectura centenària. La peculiaritat i excepcionalitat d’aquest conjunt romànic recau en el fet que les nou esglésies es troben molt a prop unes de les altres i, a més, emplaçades en els seus pobles originaris, que han conservat els seus carrers empedrats, les seves places i els seus racons més emblemàtics, amb vistes a la vall i als seus rierols. La visita als pobles de la Vall de Boí no deixa indiferent, tant per l’elegant simplicitat i encant estètic de les seves esglésies com pel respecte de la seva gent, a les quals cal agrair la conservació d’aquest patrimoni fins avui en dia.
 
 

ÀREES PER CAMPER

 
Aquest estiu 2020 la Vall de Boí ha actualitzat i ha abilitat noves zones de pernocta donada l’alta demanda del turisme camper. S’han abilitat tres àrees, els ha senyalitzat i adequat i ha incorporat a tres treballadors més per fer-hi gestions de vigilància.
 
Aparcament Autocaravanes Boí: goo.gl/maps/JQc7cgW2eWKirj9n6
 
 
Barranc des Costes: goo.gl/maps/MbmswV8cJYgUhRMP9
 
Així mateix l’àrea d’Autocaravanes de Barruera s’ha reconvertit a una zona per buidats, aigua i barbacoes amb taules, pero ja no s’hi permet pernoctar com fins ara: