Durant les properes setmanes us proposarem una sèrie de rutes en entorns de proximitat per aquest estiu. Les rutes desconfinades us descobriran indrets molt poc coneguts per d’un encant indiscutible. La primera d’aquestes rutes ens porta pel Penedès.

Al sud de Barcelona, a una mitja hora de trajecte, es troba una de les zones vinícoles més importants del país, el Penedès. Zona vitivinícola per excel·lència, el Penedès, disposa d’una extensa xarxa d’àrees per a campers i autocaravanes, enmig de les vinyes, en un paisatge únic. Formada per 12 àrees, ofereix una nova manera de descobrir i gaudir d’aquesta terra on el mediterrani, les vinyes i el vi han deixat petjada en el paisatge, la història i la cultura. Entre Barcelona i Tarragona, ben connectada a l’AP-7  també és una parada ideal per descansar en el trajecte. A més, al Penedès hi trobareu alguns cellers que compten amb àrea privada de pernocta per autocaravanes i camper. Alguns dels cellers de la Ruta el Vi que ofereixen aquest servei són: Artcava a Avinyonet de Penedès; Eudald Massana Noya i Cava Guilera a Subirats i Caves Nadal a El Pla de Penedès.

 

Parc Natural del Foix

 

A més a més de vinya el Penedès es una terra repleta de paratges d’innegable encant natural i paisatgístic. En aquest article us volem descobrir aquells indrets del Penedès més desconeguts i que van més enllà del paisatge més reconeixible de la vinya. Un d’ells és el parc natural del Foix. Situat als contraforts del Massís de Garraf, entre les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf, aquest parc forma part de la Xarxa d’Espais Naturals Protegits de la Diputació de Barcelona. L’interès de l’espai se centra tant en la gran varietat d’ambients ecològics que s’han generat al voltant de l’embassament de Foix, una de les poques zones humides de al Penedès, com en el ric patrimoni arquitectònic i històric vertebrat al voltant dels castells de Penyafort i de Castellet, tots dos de gran importància estratègica durant l’edat mitjana.

 

Parc dels Talls

 

Un altre indret amb un encant especial es el Parc dels Talls. Es troba al terme de Vilobí del Penedès. És una zona amb unes característiques ambientals concretes i formada per quatre petits llacs, tradicionalment denominats “Pèlags”, cadascun amb característiques particulars. Aquest paisatge singular i únic és fruit de l’explotació minera que es va desenvolupar durant molts anys al municipi de Vilobí.  Al nord‐est de l’espai s’ha instal·lat un balcó mirador, just a sobre els talls realitzats durant l’extracció dels guixos de la zona. El mirador es situa en un punt elevat i privilegiat que ofereix unes espectaculars vistes del Pèlag Gran de Vilobí i el seu entorn.

 

Fonts de les Dous

 

Les fonts de les Dous es un espai prop del nucli del poble de Torrelles, on hi ha trenta-cinc sortidors que donen el nom a aquest enclavatge natural, amagat entre boscos i que discorre per la riera de Pontons. Els 35 sortidors són la principal imatge que visualitzem quan parlem de Les Dous. En èpoques de pluges, podem gaudir del salt d’aigua de la riera de Pontons, que trobareu a prop dels sortidors. Les fonts de les Dous tenen la sort d’estar situades en un entorn privilegiat amb la riera de Pontons com a escenari principal. Les Dous és un lloc recomanable per passar una jornada senzilla però molt interessant, per gaudir de qualsevol dia d’oci. Els voltants són un lloc captivador, agradable i tranquil.